top of page

     Trolling

Trolling är en effektiv metod om du väljer att fiska på sjöar med stor yta eller sjöar med större djup, då fisken ofta är spridd i vattenmassorna. Vid trolling så använder man sig av båtens fart för att  betena ska röra sig i vattnet. Farten regleras beroende på årstid, vatten temperatur samt val av bete. Under vinter och vår kör man i regel lite långsammare (1,3- 2 knop) då vattentemperaturen är låg. När vattentemperaturen stiger upp mot 12 grader så kan man öka farten upp mot 3 knop.

Trollingutrustning för en lyckad fisketur

När det kommer till utrustning för trolling så behövs ett spö som är 7-8 fot långt samt en rulle som rymmer minst 200 meter lina och har en bra slirbroms. Som nybörjare på trolling brukar fyra spön vara en bra start i början att köra med. Val av lina är en smaksak men vi använder oss av nylonlina 0,40 mm vid trolling.  Att välja bete är alltid svårt, olika vatten skiljer sig åt vad de gäller vattnets färg och vad sjön innehåller för betesfisk.

Fiskar man efter våra laxartade fiskar som lax, öring och röding är siklöja, nors eller spigg deras huvudföda. Vobbler eller skeddrag mellan 5 - 15 cm är effektiva. Färgen och storleken på betet är ofta avgörande för att fisken ska hugga. Vid fiske i klart vatten så använder man sig av naturtrogna färger som blå/ silver, mossgrönt, lila eller svart/silver, i mörkare vatten så brukar det vara bra med lite mer färg på betena.

Vid fiske efter gädda och gös så är beten från 15 cm och uppåt lämpliga framförallt på gädda. Även naturligt agn som löja är effektivt.

 

Vissa dagar står fisken lite djupare och då behöver betena ner lite extra. Blyvikter på 10 - 100 gram fästes på linan. Vill man komma ner extra djupt så använder man sig av en djuprigg. I änden på vajern fäster man ett blylod på ca 5 kg. På vajern upp till riggen fäster man linutlösare på olika djup. När fisken hugger så släpper linan från linutlösaren och du kan veva upp din fisk. Vid trolling kör man med flera spön samtidigt, antalet tillåtna spön varierar mellan olika sjöar.

 

Man kan använda sig av något som heter paravan och de finns i två modeller, en som fästes direkt på linan till spöt med hjälp av linutlösare. Det finns även en större modell som sitter på en separat lina från båten som man kan fästa flera spön till samma paravan med hjälp av mindre linutlösare som glider ut till önskat avstånd.

Då får man spridning på sina beten och täcker en större yta.

 

Går du i tankarna att testa trollingfiske? Ett bra tips är att boka en dag med en erfaren fiskeguide och på det sättet få en praktisk genomgång av hur det går till.

Vi på Mamos fiskecharter erbjuder förutom trolling även kräftfiske och spinnfiske, ni är varmt välkomna att kontakta oss för en fisketur!

Här kommer fem tips för trollingfiske!

  1. Kolla alltid gången på ditt bete innan du släpper ut!
    Vissa beten är gjorda för en viss fart och ett bete som inte rör sig som det ska genererar oftast ingen fisk.
     

  2. Knyt din vobbler istället för att använda betesslås!
    Att använda beteslås är smidigt men hämmar ofta gången på ditt bete. Genom att ta bort fjäderringen i nosöglan på din vobbler och göra en ögleknut typ ’’Rapala knuten’’ så får betet en större ögla att röra sig i och betet får en rörligare gång.

     

  3. Kolla dina beten några gånger om dagen!
    Lite skräp på krokarna gör att betet inte rör sig och du åker runt med ett bete som inte fiskar.
     

  4. Tina alltid betesfisken innan du använder den!
    Fiskar du med betesfisk så är de viktigt att den är ordentligt tinad. En löja som är lite frusen när du riggar den ändrar gången när den varit i vattnet en stund och du har ett bete som inte fiskar. Lika viktigt att kolla sina löjor några gånger under dagen då ett nafs i löjan av en fisk så är den ofta trasig.

     

  5. Våga fråga andra om tips!
    Det händer alla att vissa dagar så vill inte fisken hugga eller du ser att andra runt dig får fisk men inte du. De flesta delar med sig av vad som funkade för dem under dagen , att ge och få tips gör att fler lyckas fånga sin drömfisk.

A03E2CB9-FB06-4E7F-AADF-426561C1FF2B_edited.jpg
IMG_2996_edited.jpg

Kontakta oss för mer  info och bokning

Tel: 072 9648958

  • Facebook
  • Instagram
Mamos fiskecharter logga

Tack för ditt medelande!

bottom of page